Stefan Brijs turft in Turnhoutse literatuur

De voorliefde van Stefan Brijs (°1969) voor onder het stof verzeilde schrijvers - zie zijn papieren eretekens Kruistochten (1998) en De vergeethoek (2003) - resulteert dezer dagen in een nieuw boekwerk. Op 18 oktober verschijnt Korrels in Gods grote zandbak. Schrijvers van Turnhout, een in opdracht van de stad Turnhout en CC De Warande geschreven essaybundel, met literaire portretten van onder meer J.R. Snieders, Kamiel van Baelen, Jozef Simons en Nic Van Beeck. Het is een curieus allegaartje van 17 minor writers ("wat ze gemeen hebben is dat ze amper of niet meer gelezen worden", schrijft Brijs), die een sterk katholiek odeur dragen: "Noem een naam uit de Turnhoutse literatuur en de kans is groot dat hij door de jezuïeten is gekneed." Brijs dook in archieven en bibliotheken en belooft "kleine en grote ontdekkingen". Het voorwoord is geschreven door Koen Peeters. Het boek zal enkel te verkrijgen zijn in de Turnhoutse boekhandels en in De Warande.
Intussen gaat het Stefan Brijs zélf literair voor de wind. Zijn monumentale dorps- annex kloonroman De engelenmaker (2005) rijgt de spectaculaire successen aan elkaar: het boek is intussen toe aan een twaalfde druk en stoomt op naar 40.000 verkochte exemplaren. Er volgen vertalingen in onder meer Grieks, Italiaans, Engels en Duits en het boek is nog in de running voor de AKO-literatuurprijs. Een interview van uw dienaar met Stefan Brijs (uit De Morgen, 3.5.06) lees je hier.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-10-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening