Andrew Wylie, literair agent provocateur

De befaamde Brits-Amerikaanse literair agent Andrew Wylie (1947), bijgenaamd the Lizard, houdt van een nagelharde aanpak in onderhandelingen. Tegelijk staat hij uitdrukkelijk kwaliteit voor: "Mijn doel is om uitgevers ervan te overtuigen dat ze moeten ophouden met korte termijndenken. Ze overschatten systematisch commerciële produkten en onderschatten de literatuur. Voortdurend moet ik ze op hun intellectuele verantwoordelijkheid wijzen." Wylie pakt graag uit met zijn "meest snobistische auteursportfolio" van alle literaire agenten. Hij vertegenwoordigt onder meer Philip Roth, Norman Mailer, Salman Rushdie, Orhan Pamuk en Martin Amis. In een smakelijk interview, laatst in Le Monde, is 'the Jackal', zoals een van zijn andere nicknames luidt, goed op dreef: "Ik begrijp dat sommige uitgevers soms pessimistisch zijn, wanneer 70 % onder hen de wereld probeert te overtuigen dat De Da Vinci Code iets interessant is. De Da Vinci Code is totààl oninteressant."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 11-10-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening