De nachtbibliotheken van Alberto Manguel

Weinig auteurs schrijven met zo'n charmante en speelse eruditie over bibliofilie dan de in Argentinië geboren essayist Alberto Manguel (°1948), die ook als Borges-kenner op eenzame hoogten vertoeft. Naast zijn van de anecdoten wemelende A history of reading (1996), heeft Manguel ons de voorbije jaren ook verblijd met Kunstlezen en het Dagboek van een lezer (2004). Manguel gaat zonder dralen door op zijn elan en komt nu met The Library at night, alweer tjokvol fascinerende bespiegelingen over boekengekte en het bedwingen van uit hun voegen knarsende bibliotheken. Het boek, dat vrijwel gelijktijdig in het Frans verschijnt bij Actes Sud, opent met een rêverie over zijn eigen exquise boekenverzameling in zijn Franse woonhuis in de Poitou-Charentes. Maar al spoedig plonst Manguel weer in de geschiedenis van excentrieke boekengekken. Wat gebeurt er trouwens in "bibliotheken bij nacht", wanneer de boeken het heft zelf in handen nemen? En wanneer slaat verzamelwoede om in fanatieke boekenhebzucht? Op de site van Libération kun je Manguel deze week een fragment horen voorlezen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 12-10-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening