Judith Herzberg in de schijnwerpers

De Nederlandse dichteres en veelvuldig bekroonde toneelschrijfster Judith Herzberg (°1934) wordt op zondag 15 oktober om 15 u uitgebreid geïnterviewd in het Antwerpse kunstencentrum Monty. Dit is een evenement, want de schrijfster heeft de reputatie niet happig te zijn op het al te publieke voetlicht. Naar aanleiding van de première van het toneelstuk Merg door De Roovers heeft de Monty een volwaardig nevenprogramma rond de schrijfster uitgewerkt. Er staan volgende week ook tekstlezingen, video's en films van Frans Weisz op basis van Herzberg-scenario's op het programma. Merg vertelt het ontregelende verhaal van twee broers die elkaar – ondanks hun verwijdering – nodig hebben. De ene kan pas voortleven als de ander zijn donor wil zijn.
Herzberg wordt beschouwd als de belangrijkste levende Nederlandstalige toneelschrijfster. Haar pen voert geruisloos naar wat soms heikel ongezegd blijft. Ze schrijft met klemvaste woorden en is onovertroffen in uitgezuiverde dialogen. Hoe uiteenlopend van thematiek haar toneelwerk ook is, altijd weer is er het woelen in wat Maarten Doorman fijntjes de “gevoelshuishouding” heeft genoemd, aangelengd met de vraag naar “het juiste leven”. Uw dienaar schreef over Herzberg een essay in het Monty-plan, hier op te vragen. Jammer is wel dat het Herzberg-interview overlapt met het Andere Boek-programma, even verderop in het Antwerpse Zuiderpershuis.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 12-10-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening