Verrassende 'toplijst' voor AKO-prijs

De AKO-toplijst veroorzaakt enige ophef vanwege zijn grillig karakter. Debutant Christian Weijts kon alvast zijn oren niet geloven. Met zijn stalkersroman Art. 285b belandt hij meteen welverdiend bij de zes laatste kanshebbers voor de op 10 november uit te reiken prijs, waarde 50.000 Euro. Ook Joris Note en zijn stroef en matig onthaalde Hoe ik mijn horloge stuksloeg is een behoorlijke verrassing. Note begon bij de presentatie van de nominees in het Vlaams-Nederlands huis De Buren op slag te jammeren over hoe onachtzaam de kritiek met zijn boek omsprong. Hij vergat intussen enig geluk te demonstreren. Stefan Brijs wordt na nominaties voor Gouden Uil en Libris stilaan vaste klant in het prijzencircus en lijkt misschien deze keer de beste kaarten te hebben met zijn monumentale De engelenmaker, boek dat intussen een steadyseller is. De helaasheid der dingen van Dimitri Verhulst kun je een ongewone keuze noemen, maar de Reetveerdegemse kroniek vol gestileerde familiale onsmakelijkheden & alcoholici heeft de ster van rasschrijver Verhulst ook in Nederland doen rijzen: terecht, overigens. Toch is het boek te bescheiden van opzet om echt de hoofdvogel te kunnen afschieten. Het enige non-fictieboek in de lijst is de galante literatuurgeschiedenis van Frits van Oostrom, Stemmen op schrift, die de Nederlandse literatuur tot 1300 behandelt. Ongetwijfeld een grote kanshebber. Een twijfelgeval bij het groepje van zes is Hans Münstermann, een nijvere en degelijke auteur die met De bekoring nochtans niet zijn beste boek afleverde. Opvallend afwezig in de lijst is alvast Gouden Uil-winnaar Henk van Woerden met Ultramarijn én zeker ook Remco Campert met Het satijnen hart. L.H. Wiener had met De verering van Quirina T. eindelijk eens een shortlistnominatie verdiend, die hem voor Nestor ook al ontschoot. De jury bestaat uit Jos Borré, Rob Schouten, Elsbeth Etty, Johan De Haes en Wim Sanders en wordt voorgezeten door HKH Prinses Laurentien der Nederlanden. Het wordt nog een aartsmoeilijke klus voor hen, maar Brijs, Weijts en Van Oostrom hebben toch wel een streepje voor, denken wij.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 13-10-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening