Christine Angot weer door het lint

De Franse schrijfster Christine Angot (1959), befaamd voor haar egotistische bekentenisliteratuur met polemisch karakter, zou dé ster worden van de Franse rentrée littéraire, zo wilde de buzz eind augustus in de Parijse literaire cenakels. En de eerste reacties op haar nieuwste boek Rendez-vous leken veelbelovend. Ook Saint-Germain-des-Prés-icoon Philippe Sollers stond alweer pal aan haar zijde: "Eh oui, il faut s’y faire : Angot est un des meilleurs écrivains français d’aujourd’hui", schreef hij in Le Journal du Dimanche naar aanleiding van het boek. Toch werd haar nieuwste worp overklast door het onverwachte succes van Jonathan Littells Les bienveillantes, een 900 pagina's tellende excursie in het hoofd van een nazibeul (zie eerdere PDM-berichten). Bovendien werd Angot schromelijk over het hoofd gezien in de nominaties voor de uit te reiken Prix Goncourt, Médicis en zelfs Fémina. Drama voor de felle Angot, die haar leven per seconde in literatuur omzet én voortdurend de aandacht zoekt. Deze week ging ze in het TV-programma van Franz-Olivier Giesbert opnieuw zwaar door het lint en gooide ze de rechtse presidentskandidaat Nicolas Sarkozy voor de voeten dat een boek waarin een jood zich in het hoofd van een nazi verplaatst "zou moeten verboden worden". Sarkozy nam het droogjes op voor Littell en verdedigde de vrijheid van meningsuiting. Commentaar van de steeds spitse Jêrome Garcin in Le Nouvel Observateur: "S'il [Littell] a le Goncourt, il faudra que le ministre de l'Intérieur accorde à Littell une protection rapprochée à Saint-Germain-des-Prés."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-10-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening