Canon van Nederland gelanceerd

Daar is ie dan, de Nederlandse canon en hij telt kennelijk "vijftig vensters" op het verleden, van hunebed tot euro. Het gaat om "waardevolle onderdelen van onze cultuur en geschiedenis die we via het onderwijs aan nieuwe generaties willen meegeven”, aldus de initiatiefnemers. De Nederlandse canon is de resultante van een Commissie Ontwikkeling Nederlandse Canon, onder voorzitterschap van mediëvist Frits van Oostrom én een initiatief van de Nederlandse Minister van Onderwijs. "Het is geen dorre zak met feitjes", benadrukte Van Oostrom. De canon moet fungeren als "handzame leidraad" voor historisch-culturele basiskennis, maar is wel voor verfijning vatbaar. Qua literatuur zijn vier 'feiten' opgenomen: het Hebban olla vogala...(de fameuze eerste Nederlandse zin op schrift), het ontstaan van de boekdrukkunst, Multatuli's Max Havelaar en Annie M.G. Schmidt (al kan je met wat goede wil ook Spinoza en Erasmus bij de letteren inlijven). De volledige lijst is te bekijken op Entoen.nu. De debatten in de Nederlandse media zijn intussen ontbrand, kijk maar op NRC-Handelsblad. In de klaslokalen van de Nederlandse basisscholen komt binnenkort een wandplaat waarop de canon te zien zal zijn.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 16-10-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening