Dromen van literair Parijs

Bijna maandelijks duikt er wel ergens een vers boek op over literair Parijs, maar twee nouveautés mogen niet aan de aandacht van de doorwinterde Parijs-flaneur ontsnappen. Marc Alyn waadt door Parijs aan de hand van schrijversherinneringen en trekt van Saint-Germain-des-Prés naar de Opéra of van de Marais naar Montparnasse. In zijn Paris, point du jour kan elke plek een anecdote of een literaire droom laten opwellen, al stelt hij vaak vast hoe grondig de stad van aanzien is veranderd. De bundel Paris dans la littérature française après 1945, samengesteld door Marie-Claire Bancquart, is iets wetenschappelijker opgevat en brengt doorwrochte essays samen over schrijvers die in hun oeuvre Parijs haast als een op zichzelf staand personage beschouwen. Zo passeren onder meer Louis Aragon, Georges Perec, Claude Simon en Olivier Rolin de revue, naast natuurlijk de herinneringskunstenaar Patrick Modiano, die zijn personages bijna op de tast door een verborgen en mysterieus Parijs laat dwalen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-10-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening