De verleiding van het nihilisme

Het serieuze maar immer voortreffelijke Franse Magazine Littéraire pakt de laatste tijd steeds vaker uit met nummers hors-série. Na waardevolle nummers over onder meer Proust, Sartre, Vian en melancholie verscheen zopas een collector's item over het nihilisme en zijn tentakels in filosofie en literatuur. In de twintigste eeuw wordt de term, aldus François Ewald, meer en meer "uitgehold" en "smakeloos" en staat nihilisme voor "negatie, weigering, revolte." De inleidende bijdragen zijn behoorlijk op de tast geschreven, maar nadien krijgen we een krans hoogstaande essays over onder meer Pascal, de Sade, Schopenhauer, Wagner, Stirner, Nietzsche, Flaubert (jawel), Céline, Benn, Dubuffet, Ionesco, Camus, Beckett, Blanchot, Cioran en natuurlijk Houellebecq. Bijzonder is het Musée du Néant dat kunstcriticus Michel Ragon voor het nummer samenstelde, een waarlijk onthutsende galerij van kunstenaars die het niets wilden vatten, van Ben tot Duchamp én met de blauwzuchtige Yves Klein, één van onze fetisjkunstenaars (van wie dezer dagen in het Centre Pompidou te Parijs een overzichtstentoonstelling loopt).
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 19-10-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening