Kundera's 'Ondraaglijke lichtheid' eindelijk in Tsjechië

Binnenkort zal Milan Kundera's roman De ondraaglijke lichtheid van het bestaan (1984) voor het eerst bij een Tsjechische uitgeverij verschijnen, herzien én aangevuld met aantekeningen van de auteur. Dat maakte de Praagse uitgeverij Atlantis bekend. In 1985 was het boek weliswaar in een Tsjechische vertaling beschikbaar, maar dan wel in het exil bij de Canadese uitgeverij Sixty-Eight-publishers, onder impuls van de schrijvers Josef Skvorecky en Zdena Salivarova. Kundera vluchtte in 1975 uit Tsjechië naar Frankrijk, in 1979 werd zijn Tsjechisch paspoort ingetrokken. "Ik wou een versie zonder fouten en lacunes, een definitieve versie, kortom", schrijft Kundera nu in de inleiding. Kundera (°1929) zelf hecht bijzonder veel belang aan correcte edities en vertalingen van zijn werk. Het genoegzaam bekende verhaal van het emblematisch geworden De ondraaglijke lichtheid van het bestaan evoceert de tribulaties rond de Praagse Lente, aan de hand van onder meer de lovestory tussen een jonge chirurg en een dienster die fotografe wordt. Sinds de val van het communisme is Kundera, die in 1981 de Franse nationaliteit aannam, nooit publiekelijk verschenen in Tsjechië, waar hij af en toe wel incognito verblijft. Ook in Frankrijk weert hij elk interview quasi-systematisch af omdat hij vindt dat zijn boeken voor zich moeten spreken.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 20-10-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening