Littell grote schrokop Franse literaire prijzen?

Zelden vertoond: de Frans-Amerikaanse schrijver Jonathan Littell (1967) maakt met zijn onwaarschijnlijke bestseller Les bienveillantes (Gallimard) kans op alle grote Franse literaire prijzen. Hij is zowel geselecteerd voor de Prix Goncourt, Renaudot, Médicis, Fémina als de Grand Prix de l'Académie Française. De roman, die intussen al 200.000 keer langs de kassa passeerde, kan haast geen prijs mislopen. Het lijkt er enkel om te gaan welke jury hem het eerst zal bekronen. De Grand Prix de l'Académie Française opent alvast het Franse prijzenseizoen op 26 oktober, de Fémina en de Médicis delen hun gunsten uit op 30 oktober. De Goncourt en de Renaudot sluiten deze marathon af op 6 november. Maar het is nog wel eens gebeurd dat de Goncourt haar laatste deliberatie vervroegt, om de concurrenten te vlug af te zijn. Goncourt-jurylid François Nourissier lichtte gisteren in Le Figaro een tipje van de sluier op en nam duidelijk stelling voor Littell, en vergeleek de Littell-mania met de rentrée littéraire van 1998 toen Michel Houellebecq voor stennis zorgde. Pikant detail: Nourissier heeft een paar keer fervent Houellebecq verdedigd in de Goncourt-jury, maar kon nooit zijn slag thuishalen. Littell houdt zich intussen op veilige afstand van het prijzencircus en weigert elk interview. Als outsiders in de prijzenrace gelden toch Michel Schneider met zijn boek over de laatste dertig maanden van Marilyn Monroe, Marilyn, dernières séances (Grasset) en L'amant en culottes courtes van Alain Fleischer. Diva Christine Angot, die met haar egodocument Rendez-vous de Goncourtselectie niet haalde, kan nog wel de Renaudot winnen. Zie ook dit eerdere DPM-bericht.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 20-10-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening