Primo Levi schrijft beste wetenschapsboek ooit

We zijn alweer een merkwaardige prijslijst rijker. Het periodiek systeem, boek van de Italiaanse auteur Primo Levi (1919-1987), kreeg deze week op een bijeenkomst van de Royal Insititution in Londen de onderscheiding voor het best geschreven wetenschapsboek ooit. De jury baseerde zich op een bevraging bij vooraanstaande wetenschappers, van wie je hier enige commentaren kunt lezen. Het boek haalde het van andere genomineerden waaronder Richard Dawkins (De zelfzuchtige genen), Tom Stoppard (Arcadia) en De ring van Koning Salomo van Konrad Lorenz. Eerder waren De reis van de Beagle van Charles Darwin, Bertolt Brechts Leven van Galileo Galilei en De dubbele helix van James Watson al afgevallen. Het periodiek systeem beschrijft de herinneringen van een Jood in het Italië onder Mussolini. Levi gebruikte het periodiek systeem der elementen én zijn chemische achtergrond als raster om deze verontrustende jaren mee te bekijken. Levi werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd naar Auschwitz, maar overleefde het dodenkamp omdat de nazi's hem als scheikundige lange tijd 'bruikbaar' achtten. Hij werd later wereldberoemd met zijn onthutsende, afstandelijk geschreven Auschwitz-getuigenis Is dit een mens (1958). Hij pleegde in 1987 zelfmoord in zijn woning te Turijn.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-10-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening