Christiaan Weijts wint Anton Wachterprijs 2006

Zojuist is de Anton Wachterprijs 2006 voor het beste literaire debuut toegekend aan Christiaan Weijts, Art.285b (Arbeiderspers). Hij werd verkozen uit een lijst van zes genomineerden (zie ons eerder bericht hier). Art.285b van Christiaan Weijts (1976) is, aldus een fragment uit het voorlopig juryrapport, ‘een magnifieke evocatie van de onmacht van een jongeman die zich verslingert aan een fotomodel dat de regie van deze raadselachtige relatie strak in de hand weet te houden. Datgene wat Vestdijk vrouwendienst noemde, krijgt hier een dimensie erbij. Deze vorm van vrouwendienst, waarbij de man onderhorig is aan de glossy cameranimf die hem uiteindelijk zelfs voor het gerecht sleept, werd nog niet eerder zo dwingend beschreven. In fraai proza waarin de schrijver soms op de tast taal zoekt om deze mannelijke afhankelijkheid te verwoorden, wordt een nieuwe wereld geschetst waarin de vrouw haast vanzelfsprekend alle macht naar zich toetrekt.’ Uitreiking op 4 november. Weijts is ook nog kandidaat AKO-literatuurprijswinnaar, waar hij op de shortlist figureert.

Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 23-10-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening