Reisschrijver Eric Newby (86) overleden

De fameuze Britse reisschrijver Eric Newby is vorige vrijdag op zesentachtigjarige leeftijd overleden. Newby kreeg al op jonge leeftijd de reismicrobe ingeënt en heeft generaties reisschrijvers beïnvloed. Zijn eerste klimexpeditie leidde hem naar Afghanistan waar hij de basis legde voor zijn bekendste boek A short walk in The Hindu Kush (1958). Hij zeilde op jonge leeftijd in de laatste Grain Race van Australië naar Europa langs Kaap Hoorn en schreef er over in zijn debuut The Last Grain Race (1956). Vermaard bleef ook zijn The Big Red Train Ride (1978), waarin hij zijn bonte ervaringen op de Trans-Siberië Express vastlegde, net als zijn fietstocht door Ierland, Round Ireland in Low Gear (1987). Newby was een kleurrijk figuur en een onuitputtelijke verhalenverteller. Hij was ook in de media een graaggeziene gast. Zijn familie liet in een verklaring weten dat Eric "een man met een enorme warmte, energie en nieuwsgierigheid" was. "Hij schreef onderhoudend, maar nam elk onderwerp heel ernstig. Hij hield van de eenvoud van wandelen en wielrennen en was verknocht aan zijn verzameling fototoestellen, manuele schrijfmachines en grasmaaiers. He was great fun to be with." Fraaie obituaries in The Times en The Guardian.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 23-10-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening