Oriana Fallaci's bibliotheek naar Vaticaan

Dat de Italiaanse schrijfster en journaliste Oriana Fallaci (1929-2006) de laatste jaren van haar leven ideologisch nogal een windvaantje was, is een understatement. De onlangs op 77-jarige leeftijd overleden Fallaci veegde in haar La Rabbia e l'Orgoglio (De woede en de trots - 2002) de islam op een hoopje en poneerde dat islamitische immigranten ,,zich voortplanten als ratten'. De ooit rabiaat linkse journaliste heeft nu een postuum staaltje ten beste gegeven van haar late roeping voor het conservatisme. Volgens haar laatste wilsbestemming heeft ze haar bibliotheek nagelaten aan de Vaticaanse Universiteit van Lateranen. Dat maakte rector Fisichella tijdens een bezoek van paus Benedictus XVI bekend. Is het toeval dat Fallaci na haar dood in kringen van de paus hoog geprezen werd "vanwege haar moed, haar morele kracht en haar betrokkenheid"? Fallaci beschouwde zich als "een vrome atheïste", een stroming die vindt dat Europa moet terugkeren naar zijn christelijke wortels. Paus Benedictus XVI noemde de stroming waartoe Fallaci zich bekende afgelopen week ,,een grote kans' voor de kerk. Tja. Toch benieuwd of die bibliotheek ook het vroege marxistisch getinte werk van Fallaci bevatte.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 24-10-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening