Gerard Reve krijgt Amsterdams gedenkteken

Op 14 december wordt in Amsterdam een kunstwerk onthuld ter herinnering aan Gerard Reve, die op 8 april jl. op 82-jarige leeftijd overleed. Het werk komt op het Waterspiegelplein, recht tegenover het geboortehuis van Reve in de Van Hallstraat. "Het wordt een lange houten bank omzoomd door een hoge ligusterhaag. Ervoor staat een eenvoudige, zwarte straatlantaarn met warm geel licht. In de lantaarn zijn drie luikjes aangebracht met daarachter drie compartimenten. Achter de luikjes zitten een citaat van Reve, een foto van de schrijver en een afbeelding van zijn geboortehuis", zo meldt De Volkskrant. Volgens kunstenares Margriet Kemper is "het persoonlijk openen en sluiten van de luikjes als een ontmoeting met de schrijver." In haar werk wil ze de eerste en laatste levensfase van de schrijver verbinden, aan de hand van onder meer de ‘laatste’ foto van de Volksschrijver, die op verzoek van zijn vriend Joop Schafthuizen is gemaakt door Rineke Dijkstra. Het pleintje waar het kunstwerk komt zou er nog hetzelfde uitzien als ten tijde van de geboorte van de schrijver op 14 december 1923. Reve woonde er slechts één jaar. Meer Reve-herdenkingen in de onlangs bij De Bezige Bij verschenen bundel Het volle leven.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-10-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening