Liefdesverdriet leidt tot boekendiefstal

Liefdesverdriet kan tot gekke bokkesprongen leiden, dat is bekend. Dat het ook boekendiefstal veroorzaakt, is een ophefmakend feit. Bovendien kom je er zelfs straffeloos mee weg. Een bibliothecaris van de Manchester Central Library, die meer dan 500 oude boeken van zijn werkgever stal en ze nadien via eBay aanbod, kreeg zojuist opschorting van straf. Norman Buckley belandde in een depressie nadat zijn vriendin hem de bons gaf. Uit emotionele nooddruft begon de archivaris zeer waardevolle volumes te stelen. Onder de gestolen werken bevond zich onder meer een 16e eeuws werk van Geoffrey Chaucer, naast politieke werken van Coleridge, Shelley en Keats. Een antiquair rook onraad toen hij op eBay op een exemplaar stuitte van John Donne's Elegies uit 1654, mét het zegel van de Manchester Central Library. Hij verwittigde de politie. Die trof bij een huiszoeking liefst 400 boeken. Buckley gaf de feiten toe. Hij werd gevraagd om 250 uur gemeenschapsdienst te doen maar de in augustus opgelegde 15 maanden gevangenisstraf wordt nu opgeschort. Buckley stal voor zowat 175.000 pond boeken en verkocht via eBay ongeveer 11.000 pond van de oogst, wat hem naar eigen zeggen een "kick" gaf. 92 % van de boeken kon dankzij de goede wil van de boekendief gerecupereerd worden. En dat bleek de rechter voluit te appreciëren.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-10-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening