Littell heeft eerste grote prijs op zak

De Amerikaanse auteur Jonathan Littell (39), die met zijn in het Frans geschreven klepper Les bienveillantes al wekenlang de Franse literaire wereld in beroering houdt, kreeg vandaag de Grand Prix de l'Académie Française. Bij de eerste stemronde van de jury haalde hij al meteen 12 stemmen op 20. Geen verrassing is dat, want Littell is met zijn relaas van een nazi-officier genomineerd voor alle grote Franse literaire prijzen. De honorabele prijs van de Académie Française geldt traditioneel als de eerste grote literaire onderscheiding die in het drukke Franse literaire najaarsseizoen wordt uitgereikt. Hij is 7.500 euro waard. Algemeen wordt verwacht dat de Académie Goncourt op 6 november ook niet omheen Littell zal kunnen (zie ons bericht eergisteren). Intussen noemde de Franse minister van Cultuur, Renaud Donnedieu, de roman "un très bel hommage" aan de Franse taal.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-10-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening