Prix Fémina voor Nancy Huston, fikse rel in jury

Het Franse prijzencircus draait op volle toeren. Vandaag werden niet minder dan vijf belangwekkende onderscheidingen toegekend. Nancy Huston (°1953) werd bekroond met de Prix Fémina voor haar roman Lignes de faille (Actes Sud). Ze werd pas in de vierde stemronde verkozen boven onder meer Jonathan Littell en Laurent Mauvignier. Het ging er rumoerig aan toe want bovendien werd jurylid Madeleine Chapsal uitgesloten omdat ze in haar boek Journal d'hier et d'aujourdhui uit de biecht had geklapt over eerdere onorthodoxe werkwijzen van de jury. Uit solidariteit met Chapsal stapte ook jurylid Régine Deforges op.
Nancy Huston is een Engelstalige Canadese die al geruime tijd in Frankrijk woont. Ze pleegt zowel romans als essays (denk aan haar mooie hommage aan Romain Gary, Tombeau de Romain Gary (1995). Haar boeken schrijft de feministe in het Engels, waarna ze ze zelf omzet naar het Frans. Muziek en exil zijn haar vaste thema's, hoge verkoopcijfers in vele bevolkingslagen haar deel. Lignes de faille is haar elfde roman. Huston reconstrueerde een halve eeuw geschiedenis vanuit het oogpunt van vier kinderen van zes jaar, afkomstig uit vier verschillende familiegeneraties. De niet minder prestigieuze Prix Médicis is dan weer uitgereikt aan Sorj Chalandon voor Une promesse (Grasset), zijn tweede roman die handelt over een belofte die zeven vrienden aan elkaar willen nakomen. Chalandon is journalist bij Libération sinds 1975, waar hij vooral oorlogsverslaggeving bedrijft. De Femina étranger ging naar de Ierse schrijfster Nuala O'Faolain voor L'histoire de Chicago May (Sabine Wespieser), de Médicis etranger viel in de schoot van de Roemeense schrijver Norman Manea pour Le retour du hooligan : une vie (Seuil), de autobiografie waarin hij zijn door vervolging en exil getekende leven herbeleeft. Tenslotte is de Médicis 2006 voor het essay toegekend aan de 82-jarige Jean-Bertrand Pontalis en zijn Frère du précédent (Gallimard).
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-10-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening