Afrekening in Franse literaire jury (2)

Grote commotie in de Franse literaire prijzenwereld. Net voor de toekenning van de Prix Fémina aan Nancy Huston (zie ons DPM-bericht eergisteren) zijn de jurydames elkaar maandag in het Parijse Hotel Crillon flink in de haren gevlogen, met een uitsluiting én een ontslag "uit solidariteit" tot gevolg. De aanleiding van de laaiende juryruzie was de publicatie van het boek van Fémina-jurylid Madeleine Chapsal, Journal d'hier et d'aujourdhui (Fayard). Daarin onthulde ze hoe zes juryleden vorig jaar "al op voorhand hadden beslist om mordicus voor een bij Gallimard uitgegeven boek te stemmen." Le Figaro bracht vorige week een pittig uittreksel uit het boek, waarna de bal aan het rollen ging. De meeste juryleden vonden het "lasterlijke uitlatingen" van Chapsal en eisten haar ontslag. Die weigerde, maar na een stemming werd ze met 8 stemmen op 12 uitgesloten. Uit solidariteit nam haar kompane Régine Deforges meteen ook ontslag uit de jury. "Kom, we zijn hier weg, we gaan elders eten,", zo zei de strijdbare Deforges. Het zou de eerste keer in de geschiedenis van de Franse literaire prijzen zijn dat een jurylid wordt uitgesloten. Chapsal was 25 jaar lid van de Fémina-jury. Volgens Deforges zijn de vrouwelijke juryleden, waaronder de bekende Benoîte Groult, "lichtgeraakt": "Als ze zich zo snel aangevallen voelen, kan men zich vragen stellen." Intussen gaan in de Franse literaire wereld meer en meer stemmen op om de jury's van de grote literaire prijzen grondig te hervormen. Het blijkt veelal een wereld van inteelt én vriendendienstjes. Sommige juryleden zetelen tot ze erbij neervallen. Chapsal: "We komen in een tijdperk dat er meer transparantie nodig is." Deforges vond de uitsluiting van Chapsal getuigen van "censuur." Pikant detail: winnaar 2006 Nancy Huston komt niet uit de Gallimard-stal maar is uitgegeven bij Actes Sud.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-11-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening