Verzameld Werk van Richard Minne in aantocht

Een gebeurtenis van formaat: op woensdag 29 november 2006 verschijnt bij uitgeverij Van Oorschot het Verzameld werk van Richard Minne (1891-1965). Minne, de bokkige Gentse eenzaat in de letteren, stichter van ’t Fonteintje én auteur van In den zoeten inval (1927), schreef uiteindelijk niet zo veel, maar wàt hij op papier zette was haast zonder uitzondering van hoge makelij. “Zowel zijn gedichten als zijn proza kenmerken zich door een ironie van een strikt persoonlijke soort, de vrucht van een karakter dat pendelde tussen humor, eenzame melancholie en teleurgestelde bitterheid”, aldus publicist Marco Daane in zijn uiterst lezenswaardige biografie De vrijheid nog veroveren (De Arbeiderspers) uit 2001. Een aantal gedichten van Minne zoals de 'Ode aan den Eenzame' behoren tot de canon van de Nederlandse poëzie. En vergeten we ook niet Minnes spitse, soms sarcastische brieven en zijn veelzijdig journalistiek werk voor de Vooruit. Het nu te verschijnen Verzameld werk bevat enkel de gedichten, de verhalen (eerder uitgebracht onder de titel de Verzamelde verhalen (1996, Van Oorschot) en de novelle Heineke Vos en zijn biograaf (1933). Het boek wordt op 29 november gepresenteerd in het Gentse stadhuis door een aantal Minne-adepten. Multitalent Pjeroo Roobjee zal een uitgebreide keuze uit het Verzameld Werk van Minne ten gehore brengen. Tekstbezorger Yves T’Sjoen (docent Nederlandstalige literatuur aan de Universiteit Gent) gaat in op de totstandkoming en samenstelling van deze uitgave. Christophe Vekeman brengt op de feestavond verslag uit van zijn tocht door het werk van de ‘wat broerse broer van Elsschot’, ‘de Vlaamse neef van Nescio’, zoals Jeroen Brouwers hem ooit noemde. Uitgever Wouter van Oorschot heeft het tenslotte over de relatie van zijn vader-uitgever Geert van Oorschot met Minne, waarna het eerste exemplaar in handen valt van Frank Beke, nog even Gents burgemeester maar allicht voorgoed literatuurminnaar. Fien Sabbe leidt het geheel in goede banen. Veel over Minne op De Bijter, de instructieve (maar niet meer geüpdate) site van biograaf Marco Daane.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 12-11-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening