De literaire schaduw achter Jonathan Littell

Literaire agenten zijn in opmars en daar ontkomt ook de behoudsgezinde Franse boekenwereld niet aan. Het succes van Goncourt-winaar Jonathan Littell en Les bienveillantes was er allicht nooit gekomen zonder het schaduwwerk van de gehaaide literaire agent Andrew Nurnberg (let op de, in deze context, opmerkelijke naam), die zijn poulain bij de prestigieuze uitgeverij Gallimard binnenpiloteerde. Toen hij het manuscript in handen kreeg, had Nurnberg het meteen in de gaten: "Mijn god! Hier heb ik iets exceptioneel in handen." Hij bood het boek aan bij vier Franse uitgeverijen. Calmann-Lévy weigerde, Lattès en Grasset reageerden te laat op het bod en...Gallimard hapte het snelst toe. Nurnberg kwam spoedig tot een lucratief vergelijk. Het boek komt door toedoen van de agent binnenkort ook in Duitsland uit. "De reactie van Alexander Fest, zoon van de nazi-historicus Joachim Fest, die uitgever is bij Rowohlt, raakte me in het bijzonder: hij zei me dat hij al vijftig jaar op zo'n boek zat te wachten." Portret van Nurnberg in Le Figaro Littéraire , naast een reactie van de traditionele Franse uitgeverswereld op de toenemende invloed van de literaire agenten.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 13-11-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening