De romantiek van beschreven kassabonnetjes

Hoe gaan schrijvers om met plotselinge invallen en waar zoeken ze dan hun soelaas? Want, ja, "wat is er voorhanden op het strand of in een overvolle tram?" Dat onderzoekt VPRO-Boeken dezer dagen in het prachtige on-linedossier Eerste Hulp bij Ingeving. "Willem Frederik Hermans schreef niet op nieuw papier, maar 'op de achterkant van oude kalenderbladen en versneden affiches, op gebruikte enveloppen, op rekeningen en brieven van anderen, als er nog plaats vrij is.' " Bij Jeroen Brouwers ging het amper anders toe, zoals kan worden vastgesteld in het onlangs verschenen oerboek In het midden van de reis door mijn leven. VPRO-Boeken vraagt zich trouwens af of "de romantiek van beschreven kassabonnetjes en gebroken potloodpunten verdrongen [is] door palmtops en voicerecorders." De altoos onderschatte L.H. Wiener, lezerstroost in bange dagen, laat in zijn kladjes én kaarten kijken en voegt zelfs een brief toe aan Deus Ex Machina, waarin hij het tijdschrift op briljante wijze om enige dagen uitstel vraagt. "Inzicht in schrijversmoeilijkheden", staat er didactisch en haast aandoenlijk bij. Het verhaal waarvan hier sprake, komt in een nummer over... melancholie, medio december.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 13-11-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening