Graf van Boris Pasternak in brand gestoken

Vandalen hebben lelijk huis gehouden bij het graf van de Russische schrijver Boris Pasternak (1890-1960), zo meldt BBC News. De grafschenders namen allerlei bloemstukken en kronen van belendende graven en staken die vervolgens in brand bovenop de grafsteen van de schrijver van Dokter Zjivago (1957). Daarbij liep het monument zware schade op. Pasternaks schoondochter vreest dat het graf, dat ook een sculptuur van de schrijver bevat, voorgoed geschonden is. Het funerair ereteken bevindt zich in Peredelkino nabij Moskou, in een speciaal voor schrijvers bedoeld perk. Verschillende andere graven deelden ook in de brokken. Pasternaks oeuvre is in Rusland langdurig gecensureerd geweest. Toen hij in 1958 de Nobelprijs Literatuur kreeg toegekend, moest hij onder druk van Chroestjov de prijs weigeren omdat de communistische overheid het epos als "onpatriottisch" beschouwde. In Rusland verscheen het boek pas voor het eerst in 1988.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 13-11-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening