Michel Schneider scoort met Monroe-roman

De Franse auteur Michel Schneider heeft de gerenommeerde Prix Interallié ontvangen voor zijn essayistische roman Marilyn, dernières séances. Met dit boek was Schneider geselecteerd voor vijf van de zes grote Franse literaire prijzen van dit najaarsseizoen. Hij moest bij de stemming voor de Prix Goncourt enkel de duimen leggen voor Jonathan Littell en Les bienveillantes. De Interallié groeit intussen meer en meer uit tot dé herkansing voor de Goncourt, want vorig jaar werd Michel Houellebecq voor La possibilité d'une île bekroond, nadat hij de Goncourt aan zijn neus zag voorbijglippen en de Belg François Weyergans (Trois jours chez ma mère) de eer moest laten. Schneiders Marilyn, dernières séances is een elegante vertelling die zich afspeelt in het Hollywood van de jaren zestig. Het boek gaat over de dertig laatste maanden van Marilyn Monroe, die volgepropt met barbituraten nog amper haar teksten voor de camera weet te brengen. Ze zoekt haar heil bij de befaamde zielenknijper Ralph Greenson en er ontstaat een "folie à deux". Schneider stelt dat hij de mythische sexbom Monroe wou laten zien als een "gevoelige, intelligente" vrouw. Waar hebben we dat meer gehoord? Als laureaat van vorig jaar kreeg Michel Houellebecq trouwens ook een zitje in de Interallié-jury. Hij vond het boek van Schneider maar niks: "Ik heb er maar een paar pagina's in gelezen, kon het onmogelijk doorworstelen." Hij had het eerder voor Chemins de fer van Benoît Duteurtre, verschenen bij Houellebecqs eigenste uitgever Fayard...Toch zou het boek van Schneider internationaal wel eens veel potten kunnen breken.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-11-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening