Franse literaire prijzen onder vuur

De druk om schoon schip te maken in de vastgeroeste jury's van de Franse literaire prijzen wordt met de dag groter. Nu heeft ook de invloedrijke Bernard Pivot (lid van de Académie Goncourt en literaire TV-legende van wijlen Apostrophes) de steen in de kikkerpoel geworpen. In zijn kroniek in Le Journal du Dimanche becommentarieerde hij het postume, geruchtmakende boek van Jacques Brenner, waarin deze een onverbloemde inkijk geeft in de interne keuken van de literaire prijzen. De moedige Pivot, die het wereldje kent als zijn broekzak, lanceert meteen een paar nieuwigheden, die bij de vermolmde leden van veel Franse jury's (vaak voor het leven benoemd) hard aankomen. Hij suggereert dat eender wie ook aan een uitgeverij verbonden is niet langer zitting kan nemen in een jury, en dat wie lid is van een jury niet meer voor een uitgeverij mag gaan werken of deel uitmaken van een leescomité. "Het is het minimum dat men kan verwachten, maar het zou toch al een revolutie zijn." In Frankrijk zijn de meeste juryleden van de grote literaire prijzen (Goncourt, Renaudot, Fémina, etc.) op een of andere manier gelieerd aan een uitgeverij, wat vaak favoritisme in de hand werkt. Uitgeverijen begunstigen meegaande juryleden met allerlei voordelen, postjes of te publiceren boeken, zo onthulde ook Brenner, in ruil voor een stem voor een kandidaat. Het voorstel van Pivot betekent dat heel wat jury's op de schop worden genomen. Le Monde verzamelde een heleboel reacties van vooraanstaande juryleden. Oude krokodil Alain Robbe-Grillet (lid Médicis-jury) reageert alvast afwijzend op het voorstel: "idealistisch, dus onuitvoerbaar." De Papieren Man berichtte al vaker over de problematiek: zie hier en daar (over oa. de commotie in de Fémina-jury dit jaar)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-11-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening