Jonathan Littell spreekt

Nadat de Amerikaans-Franse auteur Jonathan Littell lange tijd onderdook voor alle mediagedruis rond zijn spraakmakende roman over SS-beul Max Aue, heeft hij aan Le Monde dan toch een exclusief interview toegestaan. Voor het eerst blikt Littell terug op alle commotie die Les bienveillantes heeft veroorzaakt én op de Prix Goncourt die hem op 6 november (zie DPM-berichten van 6.11) te beurt viel. Littell, die verwachtte om zowat 3000 à 5000 exemplaren van zijn boek te kunnen slijten, weerlegt in het lange gesprek nogal wat bakerpraatjes die de Franse pers over hem en Les bienveillantes de wereld instuurde: "Fact checking schijnt in Frankrijk niet erg wijd verbreid te zijn." En hij citeert Margaret Atwood: "Geïnteresseerd zijn in de persoon van een schrijver omdat men van zijn boeken houdt, lijkt op een belangstelling voor eenden omdat je foie gras lust." Over zijn ondergronds circulerende debuut, de science-fictionroman Bad Voltage: "Ik was 21 jaar en beschouw het boek nu als een dwaasheid uit mijn jeugd." Ook de vergelijking met Oorlog en vrede van Tolstoj wuift Littell losjes weg: "Wie dat beweert heeft mij slecht gelezen, en trouwens ook Tolstoj." De winnaar van Grand Prix du roman de L'académie française en Goncourt formuleert eveneens reserves bij het literaire prijzengebeuren: "Er onstaat de natuurlijke tendens om boeken met elkaar te laten concurreren, waar ik eigenlijk niet van hou." Littell bevestigt ferm dat er géén filmversie komt van Les bienveillantes en dat de filmrechten niet te koop zijn: "Ik denk niet dat dit boek te verfilmen is."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-11-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening