Solzjenitsyn voor het eerst in Rusland uitgegeven

Voor het eerst verschijnt het complete werk van Nobelprijswinnaar 1970, dissident en Russische kampgevangene Alexander Solzjenitsyn (°1918) in Rusland. Donderdag werden de eerste drie delen van wat dertig volumes Verzameld Werk moeten worden, in Moskou voorgesteld. Het laatste deel zou in 2010 rond zijn, aan een ritme van 5 à 6 delen per jaar. De oplage bedraagt slechts 3.000 exemplaren. Er zit veel onuitgegeven materiaal in: memoires en lezingen en commentaar bij romans. De omstreden roman De Goelag Archipel (1973-1975) waarin Solzjenitsyn het sovjet-concentratiekampsysteem tot in alle details blootlegde, zal gevolgd worden door een lijst met getuigen én voor het eerst zullen alle initialen volledig worden vrijgegeven. De nu 87-jarige schrijver is al geruime tijd niet meer en public verschenen en was afwezig bij de presentatie in Moskou. Solzjenitsyn woont, nadat hij in 1974 uit Rusland werd uitgewezen en in onder meer de VS woonde, sinds 1994 terug in zijn geboorteland. Hij predikt af en toe een terugkeer naar de traditionele waarden en zet zich in warrige betogen nu ook sterk af tegen het Westen. 'Zijn gezondheid is broos, wat natuurlijk niet verwonderlijk is gezien het leven dat hij heeft geleid,' aldus Natalia Solzjenitsyn, die de redactie van het oeuvre op zich neemt.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-11-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening