Taalunie Toneelschrijfprijs voor Kris Cuppens

De Vlaming Kris Cuppens (44) is de winnaar van de Taalunie Toneelschrijfprijs 2006, die vandaag werd uitgereikt tijdens de Toneelschrijfdagen in Maastricht. De prijs van 10.000 euro gaat jaarlijks naar de schrijver(s) van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. Cuppens kreeg de prijs voor de autobiografische muziektheatermonoloog Lied, geschreven voor Braakland/Zhebilding. In Lied plaatst Kris Cuppens zijn eigen herinneringen binnen het bredere kader van zijn familiegeschiedenis en de geschiedenis van België. De jury schrijft: “Drie generaties Cuppens passeren de revue, waarbij zijdelings ook de grote Belgische geschiedenis aangeraakt wordt, met haar oorlog, het flamingantisme, de mijnstakingen. Openhartig beschrijft Kris Cuppens zijn eigen worsteling, twijfels en gevoelens, maakt hij als veertiger de balans op van wat geweest is of wat had kunnen zijn. Hoewel het gevaar op de loer ligt, is Lied door zijn authenticiteit en eerlijkheid nergens larmoyant of sentimenteel.” De andere twee genomineerden voor de prijs waren: Klaas Tindemans met Bulger, geschreven voor BRONKS en Eric De Volder met Au nom du père voor Toneelgroep Ceremonia/Het Toneelhuis. Op www.braakland.be staat de winnende tekst en een reportage in mp3 over de auteur en het stuk.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-11-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening