William Styron overleden

De Amerikaanse auteur William Styron, wereldberoemd geworden met het ook in filmversie erg succesvolle Sophie's choice (1979), is overleden, zo meldt The New York Times. Hij werd 81 jaar. De auteur (1925-2006) gold als een van de laatsten die naadloos in de traditie van Faulkner, Steinbeck en Hemingway werkten. Styron was niet onomstreden. Met The confessions of Nat Turner (1967) kreeg hij het verwijt dat zijn boek een racistische inslag had. Nat Turner gaat over de bloedige Amerikaanse slavenopstand van 1831. Styron kruipt in dit boek in de huid van de gelijknamige negerslaaf, maar velen vonden het een al te clichématige weergave van een zwarte ziel. Nogal wat zwarte schrijvers wreven hem ‘diefstal van zwart erfgoed' aan. Toch kreeg Styron voor het boek de Pulitzer-prize. Voor Sophie's Choice, het vrij sentimentele verhaal van een vrouw die aan Auschwitz ontkomt, schuwde hij enig commercieel cynisme ten aanzien van de jodenvervolging niet. Styron was lange tijd ook een alcoholverslaafde. Toen hij in 1985 de fles afzwoer, raakte hij in opeenvolgende zware depressies, waarvan hij in het ingetogen Darkness Visible: A memoir of madness (1990) aangrijpend verslag uitbracht. Zie het uitstekende Paris Review interview van George Plimpton met Styron.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 02-11-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening