Het einde van de reis van L.F. Céline

De laatste tien jaar van zijn leven was de hoogst controversiële Franse auteur Louis-Ferdinand Céline (1894-1961) een echte kluizenaar geworden en trok hij zich (nadat hij eerst gevlucht was naar Denemarken) terug in het Parijse voorstadje Meudon. Vanuit de daar heersende chaos schreef hij er over zijn naoorlogse omzwervingen in D'un chateau à l'autre, Nord en Rigodon. De jonge Céline-onderzoeker David Alliot ging in archieven op zoek naar fotomateriaal van deze periode en stelde daaruit het boek Céline à Meudon. Images intimes, 1951-1961 samen. Het werd een onthutsend fotodocument over Dr. Destouches, de schrijver van het inktzwarte en nihilistisch bezwerende Voyage au bout de la nuit (1932) en Mort au crédit (1936), die door zijn rabiate antisemitische uitvallen in Bagatelles pour un massacre de zelfgekozen paria van de Franse letteren werd. Achtergronden bij het boek in L'Express, naast een weer opgedolven interview uit 1957, waarin hij hamert op het belang van zijn "maniakale stijl".
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 20-11-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening