Nieuwe Thomas Pynchon verrast fans

Een maand eerder dan aangekondigd verschijnt morgen de nieuwe vuistdikke roman van 's werelds meest mysterieuze cultschrijver Thomas Pynchon (°1937). Against the Day heet de duizend en zesentachtig pagina's tellende opvolger van Mason & Dixon (1997) en naar verluidt valt het ding uit elkaar in drie, weliswaar door elkaar geweven, boeken. Pynchon caramboleert in deze jigsaw puzzle opnieuw met zijn favoriete thema's: orde versus chaos, lotsbestemming versus vrijheid, paranoia versus nihilisme. Op Pynchon-fora in de Verenigde Staten heerst sinds geruime tijd een zinderende hoogspanning. Op deze countdown-site wordt al geruime tijd afgeteld en maken de fans zich druk over onwelgevallige commentaar op hun postmoderne heiland. De Washington Post beweert over het boek: "Pynchon fans will accept this gift from the author with gratitude, but I’m not so sure about mainstream readers.” The New York Times pakt uit met een stevige recensie. Kijk ook op deze Pynchonwiki, waarin je binnenkort een hele lijst met personages en pakken duiding kan vinden bij Against the Day. Volgens Pynchons eigen aankondiging omvat Against the Day 1.000 pagina's "stupid songs, strange sexual practices ... obscure languages" en "contrary-to-the-fact occurrences". Pynchon schuwt de media als de pest. Toen CNN hem in 1997 op het spoor kwam, antwoordde hij de betrokken journalist simpelweg: 'Wil niet spreken met journalisten. En niet is niet'. Onlangs maakte hij wel een gastoptreden in een aflevering van The Simpsons met een zak over zijn hoofd. De Amerikaanse auteur, van wie slechts een paar foto's bekend zijn, schreef destijds met The crying of lot 49 (1966) en Gravity's Rainbow (1973) bijzonder invloedrijke romans, waarin hij hoge en lage cultuur als in een slazwierder door elkaar mengde.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 20-11-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening