Hans Magnus Enzensberger over intelligentie

De Duitse dichter, essayist en uitgever Hans Magnus Enzensberger (1929) komt nog eens naar de Lage Landen. Op 14 december verzorgt Enzensberger als eerste buitenlandse schrijver in Utrecht de Belle van Zuylenlezing onder de titel ‘Im Irrgarten der Intelligenz’ ("In de doolhof van de intelligentie"). "Enzensberger gaat nader in op het begrip ‘intelligentie’ – zijn lezing zal een fascinerende en badinerende – maar ook schrijnende en confronterende – rondleiding worden door de cultuurgeschiedenis van de IQ-test", aldus de organisatoren. Enzensberger wordt geïntroduceerd door dichter, schrijver literatuurrecensent en Italië-correspondent Michaël Zeeman, altijd op het appel als er intellectuelen over de Nederlandse vloer komen. Heel binnenkort verschijnt bij uitgeverij Cossee De radicale verliezer, Enzensbergers essay over zelfmoordterrorisme. In dit boekje laat Enzensberger zien hoe machtsbegeerte, wraakzucht, machogedrag en zelfverachting gecombineerd met woede op de wereld een gevaarlijke mix vormen, die "de radicale verliezer" - meestal een jongeman – tot een wandelende tijdbom maakt, aldus de flaptekst.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-11-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening