Honderd jaar Klaus Mann

In tal van Duitse media wordt dezer dagen de honderdste geboortedag van de rusteloze Klaus Mann (1906-1949), zoon van Thomas en Katia Mann en schrijver van Mephisto en Der Wendepunkt, herdacht. Mann, die volgens zijn zus Erika "schreef zoals anderen ademen", werd amper 42 jaar en benam zichzelf in het Franse Cannes van het leven door een overdosis slaapmiddelen. Van zijn homoseksualiteit maakte hij nooit een geheim, in tegenstelling tot zijn vader. Mann was mede-oprichter van het exiltijdschrift Die Sammlung. In Die Zeit staat een mooi portret van de gedoemde zoon die bij vader Thomas Mann niet in de gunst stond (Klaus omschreef zijn afstamming ooit als "een problematisch geluk"). Ook het Hamburger abendblatt brengt een hommage. In het Hamburgse Goethe-Institut loopt tot 26 januari 2007 trouwens een dubbeltentoonstelling over Klaus Mann, waarin veel aandacht gaat naar zijn exilperiode in Frankrijk, onder meer aan de Riviera [lees in dat verband trouwens het amusante Das Buch von der Riviera oder was nicht im Baedeker steht, Ein Reisebuch, dat hij samen met zijn compagnon de route en zus Erika Mann schreef, 1931] . Mann was behoorlijk francofiel: "Ich habe immer geglaubt, dass ein Deutscher viel von Frankreich zu lernen hat."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-11-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening