Voer voor vertalers

Half januari 2007 start in Amsterdam de VertalersVakschool, die expliciet een opleiding wil aanbieden tot literair vertaler. Volgens de initiatiefnemers bestaan er "wel verschillende algemene vertaalopleidingen en incidentele cursussen voor literair vertalen, maar niet één daarvan biedt de mogelijkheid om zich gedurende een langere periode achtereen in het vak van literair vertaler te bekwamen." De VertalersVakschool ziet het praktisch: "literair en ambachtelijk zijn de trefwoorden." De opleiding behelst alle aspecten van het literair vertalen: proza, poëzie, essayistiek en jeugdliteratuur. De vertaaldocenten hebben praktijkervaring en zijn alle zelf werkzaam als literair vertaler. In september 2007 wil de school al starten met een tweejaarlijkse opleiding. Binnenkort vinden in Utrecht trouwens de achtste Literaire Vertaaldagen plaats. Op vrijdag 15 en zaterdag 16 december 2006 komen vertalers uit de Lage Landen samen om met vakgenoten van gedachten te wisselen. De symposium-dag gaat over het vertalen van humor in de breedste zin van het woord, met aandacht voor vertalingen van literaire fictie, stripvertalingen en filmvertalingen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 23-11-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening