Verzamelde Werken van Freud in geheel nieuwe editie

Half december verschijnt bij uitgeverij Boom een volstrekt nieuwe editie van de verzamelde Werken van de Weense godfather van de psycho-analyse. De elf delen, aangevuld met een gedetailleerd zakenregister, omvatten alle teksten die Sigmund Freud (1856-1939) tussen 1885 en 1938 schreef. Voor het eerst worden ze nu in een chronologische volgorde gebracht. Er zijn ruim honderd nog niet eerder in Nederland vertaalde en gepubliceerde artikelen opgenomen. Freuds vroege werk over hysterie, hypnose en suggestie, zijn artikelen over psychoneurosen, en ook zijn metapsychologische teksten komen beschikbaar, evenals voorwoorden, boekbesprekingen, voordrachten, brieven en referaten. Zelfs wie niet geporteerd is voor de spelonken van de psycho-analyse, moet verheugd zijn met deze editie, want Freud schreef prachtige gevalstudies die hoge literaire waarde hebben. Nieuw is dat de gehele door Wilfred Oranje bezorgde editie op cd-rom is bijgevoegd. Elsbeth Greven, die het project bij Boom op koers hield en promoveerde op het onderwerp Freud uitgeven, meldt in Boekblad dat er 1500 exemplaren zijn gedrukt van de Werken. Zodra we daar 650 van hebben verkocht, draaien we al break-even. Iets dat binnen een paar jaar zou moeten lukken, al geeft uitgeverij Boom ook toe dat deze Freudeditie een "prestige-uitgave" is "omdat we Freud levend willen houden, en hem dus in de lucht moeten houden". De editie kost net geen 1.000 Euro. Naar verluidt is de editie ook qua vormgeving een juweel. Ze "verwijst terug naar de Weense tijd van 1900 en is tegelijk fris, strak en modern", aldus Greven. Nog even afwachten of we ons spaarpotje aanspreken.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 24-11-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening