Juliette Gréco herontdekt Saint-Germain-des-Prés

De Franse chanteuse Juliette Gréco (1927), die langdurig tot de fine fleur van existentialistisch Parijs behoorde en de kringen van Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir en Boris Vian frequenteerde, heeft een boek over Saint-Germain-des-Prés, het befaamde Parijse kwartier waarin ze in de jaren vijftig en zestig de jazzkelders en cabaretten als Le Boeuf sur le toit mee wereldberoemd maakte. Het is geschreven op basis van herinneringen én diepgaande interviews met de zangeres met wellicht de mooiste geloken blik van de jaren vijftig. Saint-Germain-des-Prés, ooit het epicentrum van intellectueel Parijs én broeihaard van muzikale nieuwlichters, speelt haar culturele erfenis nog steeds graag uit. In Café de Flore, Les Deux Magots en Brasserie Lipp kan men zich achter een dure kop koffie met de neus in de wind nog immer een beetje schrijver wanen, al is het onversneden snobisme aan de prijslijsten goed te merken. Boekhandels als L'Ecume des pages en La Hune (open tot middernacht én bijzonder goed gesorteerd) maken evenwel veel goed. Het (koffietafel?-)boek van Gréco, simpelweg Saint-Germain-des-Prés geheten, vertelt aan de hand van rijkelijk veel foto's (van oa. Ronis en Doisneau) de roemruchte jaren van de wijk met de bloei van de jazz en de be-bop in de kelders van de Tabou en het intellectuele vuurwerk tussen de zwarte rolkraag-existentialisten.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-11-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening