Debutantenprijs voor Gerbrand Bakker

Gerbrand Bakker (°1962) heeft met zijn eerste roman Boven is het stil (uitgeverij Cossee) de Debutantenprijs gewonnen. Deze Debutantenprijs, een initiatief van Stichting Perspektief in Dordrecht, is een jaarlijkse prijs voor debuterende prozaschrijvers, voor het eerst toegekend in 1995. De prijs valt niet te verwarren met die andere (tweejaarlijkse) debuutprijs, de Anton Wachterprijs, dit jaar toegekend aan Christiaan Weijts voor Art. 285b. De Debutantenprijs heeft een ander opzet. Door een nominatiejury wordt een aantal titels genomineerd die vervolgens aan lezerspanels, groepen en individuele lezers bij openbare bibliotheken in Nederland gelezen en beoordeeld worden. Het hieruit voortkomende beste debuut wordt de winnaar. De professionele jury bestond uit Casper Markesteijn, Brigitte Raskin, Pauline Slot, Jan Eykelboom en Marijke Arijs. Boven is het stil van Bakker is een sober geschreven boek over een zekere Helmer die door omstandigheden de boerderij van zijn vader moet bestieren. Hij verzorgt niet alleen de dieren, maar ook zijn oude vader, intussen vaagweg dromend van een andere toekomst. Het boek werd in de kritiek goed onthaald, vooral vanwege zijn ingehouden toon. Gerbrand Bakker werd verkozen boven vier andere genomineerden: Hans Hogenkamp met Excuses voor het ongemak, Tessa Leuwsha met De Parbo-blues, Anneloes Timmerije met Zwartzuur en Vrouwkje Tuinman met Grote Acht. Vorig jaar verkreeg Lucette ter Borg met Het cadeau uit Berlijn de Debutantenprijs. Bakker kreeg voor Boven is het stil eerder ook al Het Gouden Ezelsoor, voor het best verkopende debuut.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-11-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening