Ian McEwan beschuldigd van plagiaat

De Britse zondagskrant The Mail on Sunday beweert in een lang artikel dat de befaamde auteur Ian McEwan zich in zijn boek Atonement (Boetekleed - 2001) schuldig zou hebben gemaakt aan plagiaat. McEwan zou nogal letterlijk geput hebben uit No Time for Romance (1977), de herinneringen van de oorlogsverpleegster Lucilla Andrews, die later in Groot-Brittanië bekendheid verwierf als "romantische" schrijfster in het genre van de hospital fiction. De krant citeert daartoe ook een aantal zinnen uit beide boeken, die inderdaad verwarring kunnen zaaien. Het gaat vooral over de passages waarin Andrews tijdens de Tweede Wereldoorlog gewonden verzorgt in het Londense Saint Thomas-hospitaal. Andrews, die onlangs op 86-jarige leeftijd overleed, zou nog van plan zijn geweest de zaak in de openbaarheid te brengen, maar leek ook niet al te zwaar te tillen aan de gelijkenissen. Haar literair agente doet dat wel. Mc Ewan heeft al scherp gereageerd op de aantijgingen in The Times en publiceert vandaag in The Guardian en op zijn website een stevige repliek: "An inspiration, yes. Did I copy from another author. No" Hij benadrukt dat hij achterin Atonement duidelijk verwijst naar het boek van Andrews en dat hij in interviews en op het publieke forum meermaals over Andrews' invloed heeft gesproken: "Mijn geweten is volledig zuiver." Mc Ewan staat trouwens bekend voor zijn diepgaande research. Het vermeende "plagiaat" van McEwan, een van de beroemdste levende Engelse schrijvers, zorgt intussen voor ophef in de Britse pers en wordt druk becommentarieerd, zie hier en daar. Toch lijkt het oude wijn in nieuwe zakken, want in een obituary van Lucilla Andrews in The Guardian (17 oktober) komt een en ander ook al ter sprake. Boetekleed werd alom geprezen als één van McEwans beste boeken, met zijn karakteristieke thema's als verlies van onschuld, schrijverschap, boetedoening en vergeving. Het boek stond op de shortlist van de Booker Prize.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-11-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening