Père Lachaise-docu alweer bekroond

De befaamde Nederlandse film- en documentairemaakster Heddy Honigmann (°1951) rijgt met haar nieuwe documentaire Forever de triomfen aan elkaar. Forever is een fijnmazige en gevoelige bespiegeling over de beroemde Parijse begraafplaats Père-Lachaise, waar Honigmann zich op sleeptouw laat nemen door de dagelijkse bezoekers van het kerkhof. De film ontvangt vandaag de Kristallen Film op het International Documentary Film Festival te Amsterdam. Eerder kreeg Honigmann al de Zilveren Duif op het Duitse documentairefestival DOK Leipzig, een Gouden Kalf voor beste lange documentaire én de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek. Honigmann verfilmde ook Hersenschimmen en demonstreerde al vaker haar literaire passie, onder meer in het prachtige O Amor Natural, over de Braziliaanse dichter Carlos Drummond de Andrade. Père-Lachaise is, samen met cimetière Montparnasse, hét Parijse bedevaartsoord voor funeraire toeristen op zoek naar hun literaire of artistieke helden. Onder meer Oscar Wilde, Honoré de Balzac, Gérard de Nerval, Guillaume Apollinaire, Alfred de Musset, Fréderic Chopin, Edith Piaf en Maria Callas hebben er hun graftombe. Honigmann wou vooral ook de dagelijkse bezoekers vatten: "Velen komen vooral voor hun ‘eigen’ doden: man, echtgenote, vader of zoon. Andere bezoekers laten een briefje voor ‘hun geliefde kunstenaar’, gekraste woorden op een steen of een bloem achter," aldus de perstekst. Honigmann laat zien hoe Père-Lachaise "niet enkel een laatste rustplaats is voor de doden, maar vooral een plek waar de levenden vrede en zelfs inspiratie kunnen vinden". Jubelende recensie in de Filmkrant, terwijl je op deze site Père-Lachaise virtueel kunt bezoeken.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-11-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening