Brieven van Slauerhoff worden gebundeld

Uitgeverij Nijgh &Van Ditmar gaat de brieven van de Nederlandse schrijver en scheepsarts J. Slauerhoff (1898-1936) uitgeven. De eeuwig zwervende en ziekelijke Slauerhoff, auteur van Het verboden rijk (1932) en Het leven op aarde (1934), trok over de hele wereld een ketting van correspondenten. Neerlandicus Hein Aalders, die promoveerde op Slauerhoff, gaat het project coördineren. Een leven in brieven, zoals de publicatie zal heten, beoogt brieven te bevatten aan studievrienden, letterkundigen, uitgevers, collega-artsen en familieleden. "Zijn brieven [hebben] vaak een urgentie die je soms naar de keel grijpt in hun sarcasme, zelfspot en romantisch fernweh", aldus de uitgever. Het boek wordt ook opgeluisterd met foto's van correspondenten, boek- en tijdschriftomslagen en facsimiles. Volgens Aalders is er nog heel wat onontgonnen. Wie hem aan onbekende brieven van Slauerhoff kan helpen, is dan ook zeer welkom. Op uitgeversvlak is het al geruime tijd relatief stil rond 'Slau'. In 1992 verscheen wel nog Alleen de havens zijn ons trouw, met reisbeschrijvingen (een boek dat je alleen al vanwege de titel zou aanschaffen) én in 2004 werden Alle romans heruitgegeven. Wel is er, naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van zijn sterfdag, in Museum Tromp’s Huys op het eiland Vlieland, een kleine tentoonstelling gewijd aan het leven en werk van Slauerhoff, te zien tot 20 januari 2007. Lees hier ook een bijdrage van Gerrit Jan Zwier over Slau op Vlieland.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-11-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening