Pseudoniemendans bij uitgeverij De Geus

Uitgeverij De Geus heeft opnieuw het pseudoniem van een van haar auteurs bekendgemaakt. Na de Emmanuel Lipp-affaire blijkt dat de amper opgemerkte roman Ongeschreven wetten van ene Victor Ten Hove over 'manipulatie, machtsspelletjes en grootheidswaan in de Nederlandse politiek' geschreven is door de voormalige Nederlandse Minister van Justitie Winnie Sorgdrager. Sorgdrager onthulde het pseudoniem in een interview met De Volkskrant. Uitgeverij De Geus zou daar zelf op hebben aangedrongen, omdat het zaakje onder pseudoniem maar niet van de grond wou komen. De Geus-redacteur Ad van den Kieboom in Boekblad: "Winnie Sorgdrager had al twee non-fictieboeken voor ons geschreven onder haar eigen naam en nu wilde ze fictie schrijven onder een schuilnaam. Ze wilde dat het boek op zijn eigen merites werd beoordeeld. Maar omdat wij merkten dat het nergens werd besproken, hebben we er bij haar op aangedrongen om bekend te maken dat zij de auteur is. En nu is er wel veel publiciteit." Sorgdrager was gisterenavond te gast in het veelbekeken Nederlandse TV-programma Pauw & Witteman. Van den Kieboom voegt er - met of zonder ironie? - aan toe: "We zullen ons voortaan extra terughoudend opstellen als een auteur onder pseudoniem wil publiceren." In de schaarse recensies van het boek werd er wel op gewezen dat enkel een insider uit de Haagse politieke cenakels dit boek kon hebben geschreven. Zie ook dit bericht op Boekbalie voor bijkomende achtergrondinfo over Ongeschreven wetten.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-11-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening