Nieuwe uitgeverij publiceert enkel vrouwen

Zopas is een nieuwe Nederlandse uitgeverij opgestart die uitsluitend boeken van vrouwen gaat uitgeven. Artemis en co, geleid door - uiteraard - twee vrouwen (Tanja Hendriks en Ingrid Meurs), distantieert zich - althans in woorden - van de wassende stroom chicklit: "Kwalitatief goede boeken, daar gaat het om", zeggen ze in Het Parool. Ook aan het belegen feminisme uit de jaren zeventig hebben ze geen boodschap, beweren ze. Wat is dan wel het motief? "Als je een nieuwe uitgeverij begint, moet je je onderscheiden. Door een uitgeverij te starten die alleen boeken van vrouwen uitgeeft, doe je dat." Beide dames zijn afkomstig van uitgeverij Arena en Pimento, waar ze al gedurig boeken van vrouwen onder hun hoede hadden. De naam Artemis verwijst naar de godin van de jacht: 'Hoewel vaak begeerd door mannen heeft zij zich nooit gebonden.' Het eerste boek van de uitgeverij laat toch een zeker militantisme ten aanzien van de man vermoeden (én veroorzaakt meteen een déjà-vu-effect): Mannen jagen, vrouwen schieten raak. Moderne Artemissen schrijven over passie, drijfveren en verlangens. De uitgeverij opereert onder de imprint van Ambo/Anthos.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 29-11-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening