Antonin Artaud in Parijs

Vanaf 7 november pakt de Parijse Bibliothèque Nationale de France uit met een grootscheepse Antonin Artaud-tentoonstelling. Centraal staan de zelfportretten van de auteur en kunstenaar, die negen jaar van zijn leven in krankzinnigengestichten doorbracht. Artaud (1896-1948), schepper van het Théatre de la Cruauté, staat bekend als een Frans avant-gardistisch toneelschrijver, dichter en regisseur. Hij voelde zich nauw verwant met de surrealisten en oefende als theoreticus aanzienlijke invloed uit op het avant-gardetheater na de Tweede Wereldoorlog. Al vroeg ontdekte hij dat hij aan een zware psychische stoornis leed. Om de pijnen te bezweren, experimenteerde hij volop met drugs. De tentoonstelling probeert dan ook een inzicht te bieden in zijn ziekteverschijnselen en gaat in op de psychiatrische context. Drie zalen zijn vervolgens gewijd aan het theater, zijn filmwerk én zijn geschriften over kunst. Er worden meer dan zestig van zijn tekeningen en schilderijen getoond, evenals een heleboel manuscripten en notaboekjes. De expositie loopt in de site François-Mittérand (ja, die met de vier glazen 'boekentorens') tot 4 februari 2007, op 9 november is er een studiedag over Artaud en de psychoanalyse.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 03-11-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening