Brusselse topkunstboekhandel breidt fors uit

In de Brusselse Koningsgalerij wordt nog steeds naar hartelust geflaneerd. De laatste tijd slaat de verzoeting er evenwel flink toe én klikken de horden toeristen er steeds driester digitaal op los. De in 1836 ontworpen galerij blijft niettemin imponeren en is steeds ook het territorium geweest van de exclusievere handelszaak. Ongeveer in het midden bevindt zich een diamant onder de kunstboekhandels: het eerbiedwaardige maar toch niet stijve Sint-Hubertus. De winkel staat bekend voor zijn grote alertheid voor verse tentoonstellingscatalogi en heeft een abondant aanbod nieuwe fotoboeken. Ook houden ze nogal wat oudere kunstboeken in de aanbieding, niet evident in deze tijden van snelle omloopsnelheid waar dead wood in veel boekhandels snel van de planken moet. Brussel deze Week komt met het nieuws dat Boekhandel Sint-Hubertus daags voor 11 november nu ook met een gelijknamige kunstgalerie start. Dat heeft te maken met de overname van de zaak door Parijzenaar Bertrand Niaudet: "Ik heb 25 jaar voor Flammarion in Parijs gewerkt en koester de stock aan boeken in deze winkel. Het is een unieke collectie topwerken, vooral over architectuur en kunst. Bij een grote zaak als Fnac bijvoorbeeld vind je wel de nieuwste publicaties over deze domeinen, maar onze winkel maakt er werk van alle belangrijke ‘bijbels’ die ooit zijn uitgegeven over plastische kunsten, fotografie en architectuur blijvend aan te bieden.” Niaudet zal ook de in België niet altijd makkelijk verkrijgbare uitgaven van de Duitse uitgeverij Gerhard Steidl aanbieden. Dat komt onder meer door de samenwerking met de Parijse boekhandel van modekoning en topbibliofiel Karl Lagerfeld, die bij Steidl een eigen reeks heeft lopen. De galerie op de bovenverdieping zal ruimte bieden voor tijdelijke tentoonstellingen van origineel drukwerk: "van lithografieën en gravures tot kunstenaarsboeken in beperkte oplage", aldus Brussel deze Week. De eerste gast wordt pop-artlegende Jim Dine, die bij Steidl een boek over Pinocchio uitbrengt. Het gaat om een regelrechte wereldprimeur, want pas nadien wordt het boek gepresenteerd in de New York Public Library en in Parijs. Sint-Hubertus wordt dus meer dan ooit een vaste Brusselse halte voor de bibliofiel, waarna je vervolgens maar één hoek hoeft om te slaan om in de Prinsengalerij in het walhalla van keurboekhandel Tropismes te belanden.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 03-11-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening