Douwe Draaisma portretteert hersenwetenschappers

Soepel en secuur schrijft Douwe Draaisma (°1953) over de fratsen die het geheugen en de herinnering met ons uithalen en telkens weer weet hij bijzondere invalshoeken te vinden. Briljante boeken als De metaforenmachine (over de geschiedenis van het geheugen) en Hoe het leven sneller gaat als je ouder wordt (over het autobiografische geheugen) waren daarvan het gevolg. Zijn onnadrukkelijke veelweterij baadt telkens in een fraai stilistisch jasje, wat mede het succes van zijn boeken verklaart. Is het daarom dat de Groningse hoogleraar in de geschiedenis van de psychologie wel eens de Nederlandse Oliver Sacks wordt genoemd? Begrijpelijk dat we uitkijken naar zijn nieuwe boek, dat vandaag verschijnt bij de Historische Uitgeverij. Ontregelde geesten - ziektegeschiedenissen is een verzameling verhalen over hersenwetenschappers, wiens namen nu verwijzen naar een ziekte, een syndroom of een autistische aandoening. Draaisma turfde in het leven van onder meer Aloïs Alzheimer, James Parkinson, Sergei Korsakov, Georges Gilles de la Tourette en Hans Asperger en probeert na te gaan hoe deze wetenschappers deze ziektes op het spoor kwamen. Tegelijk maakt hij van deze eponiemen weer personen van vlees en bloed. Ook minder bekende psychiaters als Capgras of Clérambault komen aan bod. Draaisma besteedt aandacht aan de vaardigheid waarmee ze hun ziektegeschiedenissen op papier tot leven konden wekken. Ontregelde geesten wordt vanavond voorgesteld in het Amsterdamse Concertgebouw met een Alzheimer-monoloog van acteur Joop Keesmaat.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-11-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening