Levenswerk Marcel Proust op 111 CD's

Zestien jaar inleesarbeid met een klad bekende Franse acteurs kostte het om het zevendelige, ruim 3000 pagina's tellende meesterwerk van Marcel Proust (1871-1922) integraal op CD te plaatsen. Vanaf nu hoef je A la recherche du temps perdu (1909-1922) niet meer te lezen, maar kun je er 137 uur lang naar luisteren. Het project is een huzarenstuk van de Editions Thélème, die er in 1990 een aanvang mee maakten. Op dat moment bleken de auteursrechten van Proust te vervallen en kon iedereen er vrij zijn ding mee doen. Per sessie van drie uur werden de acteurs aangezocht om telkens 7 à 20 pagina's in te lezen, niet te lang om de intensiteit van de tekst volledig tot zijn recht te laten komen. Aanvankelijk las André Dussollier zijn teksten nog op audiocassettes. In de loop der jaren vervoegden onder meer Lambert Wilson, Robin Renucci, Guillaume Gallienne en Michaël Lonsdale het project. Editions Thélème wil het hier niet bij laten. Ze koesteren plannen om ook de briefwisseling van Proust met zijn moeder op audio-CD te plaatsen: "Het biedt ons de gelegenheid om ook een vrouwelijke stem te introduceren." De box van 111 Proust-CD's is momenteel verkrijgbaar aan de introductieprijs van 300 euro.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-11-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening