Erwin Mortier versus 'telegenieke wijsgeer' Reynebeau

Op de website van Erwin Mortier staat een Klara-radiocolumn waarin hij fors uithaalt naar Marc Reynebeau. Aanleiding tot de vijandelijkheden is Reynebeau's vooraf (!) geschreven recensie in De Standaard over het Vlaams Literair Festijn, waarop een aantal auteurs, onder wie Mortier, teksten van collaborerende schrijvers voorlazen. De avond kaderde in een door Behoud de Begeerte en Het Toneelhuis gebrachte denkoefening, waarin werd nagegaan hoe een door extreem rechts gepatroneerde literaire avond er zou kunnen uitzien. "’s Ochtends al, een goed half etmaal voor in de Bourla het doek opging, lag het verdict [van Reynebeau] al in het rek van de krantenboer. Over de zienersgaven van dit heerschap, wiens blik meerdere dimensies, tijdvakken, luchtlagen en contexten tegelijk kan ontwaren, heb ik nu mijn twijfel. Ik vertrouw het niet meer, dat wonderlijke vermogen om nu eens als lolbroek, dan weer als professor of telegenieke wijsgeer, als pennenlikker of schampere commentator over tal van mediakanalen tegelijk te schommelen. Dat is geen mens meer, maar een polyvalente ruimte." 's Avonds bleek Reynebeau alvast niet aanwezig op het gebeuren in de Bourla. Conclusie van Mortier: "Recensies plegen over theatervoorstellingen die je niet zelf gezien hebt en niet gezien kunt hebben, negeert de essentie van de journalistieke deontologie. Was ik baas van een krant en je bood me zoiets aan, je stond meteen op straat."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-11-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening