Favoriet Littell wint Prix Goncourt 2006, Renaudot voor Alain Mabanckou

De Académie Goncourt heeft zopas de Frans-Amerikaanse schrijver Jonathan Littell (39) bekroond met de Prix Goncourt 2006. Daarmee speelt de edelachtbare jury op zeker en is ditmaal de alom genoemde favoriet uitverkoren. Littell haalde het met 7 stemmen tegen 3 in de eerste stemronde, zo raakte bekend. Littell ontving voor zijn (zowel door kritiek als lezers) bejubelde, ruim 900 pagina's tellende turf Les bienveillantes onlangs al de Grand Prix de l'Académie Française. In Les bienveillantes (De welwillenden), verschenen bij het grote uitgevershuis Gallimard, laat Littell Max Aue aan het woord, een gewetenloze nazi-oorlogsmisdadiger die zonder een greintje mededogen op zijn daden terugblikt. Aue vertelt over zijn leven aan het Oostfront in de periode 1941-1944 en reveleert in een onliteraire maar bezeten stijl de meest weerzinwekkende details, alsof het peanuts is. Het boek is sinds zijn verschijnen al een gigantische bestseller. Er gingen al meer dan 200.000 exemplaren over de toonbank. Tal van vertalingen staan op stapel en in onze contreien zal het boek bij de Arbeiderspers verschijnen. Ironisch is alvast dat Littell, die in Barcelona woont, nogal wat afstand nam van het prijzengebeuren. De drie andere laatste genomineerden waren outsider François Vallejo (Ouest), Michel Schneider (Marilyn, dernières séances) en Alain Fleischer (L'amant en culottes courtes). De Prix Renaudot, die traditioneel tegelijk met de Goncourt wordt uitgereikt, ging naar de Frans-Congolees Alain Mabanckou voor zijn Mémoires de porc-épic. Vorige week was er trouwens nogal wat heisa rond de toekenning van de Franse literaire prijzen. Onder andere Jacques Brenner, die 15 jaar lid was van de Renaudot-jury, reveleerde in een postuum verschenen dagboek dat er nogal wat hand- en spandiensten plaatsvinden in de Franse jury's en hij noemde daarbij man en paard.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-11-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening