Jonathan Littell mediaschuw na Goncourt

Jonathan Littell, de kersverse winnaar van de Prix Goncourt 2006 (zie bericht hiervoor) heeft een fax naar zijn uitgever Antoine Gallimard gestuurd waarin hij zijn "groot respect" uitspreekt voor de juryleden van de prijs. Hij legt er ook in uit waarom hij afwezig was bij de bekendmaking. "Ik ben zeer geroerd door de toekenning", schrijft Littell, "maar zoals jullie weten heb ik verschillende jaren in een isolement aan Les bienveillantes gewerkt, in een stilte die voor mij een fundamentele voorwaarde voor het schrijven is en misschien ook wel voor mijn bestaan. Ik wil deze stilte nu niet doorbreken", klinkt het plechtstatig, "wat verklaart waarom ik vanmiddag niet bij jullie was." Littell benadrukt dat zijn houding niet tot misverstanden mag leiden: "Ik denk dat de jury, voor wie ik het grootste respect aan de dag leg, begrip voor mijn positie zal opbrengen ." Interviews moeten er met Littell dus niet meer verwacht worden. De auteur woont met zijn Belgische echtgenote in Barcelona en probeert daar aan de hype rond boek en persoon te ontkomen. Intussen circuleren er ook kritische reacties op de Goncourt-bekroning. Libération verwijt de Goncourt-jury enige gemakzucht en ziet uitgeverij Gallimard eens te meer als triomfator. Spitse commentaar valt ook te lezen in de weliswaar positiever gestemde beschouwingen van Le Monde-chroniqueur en schrijver Pierre Assouline op zijn blog.: "Littell haut la main". Het voortdurend aangevulde dossier van Le Monde over de Prix Littéraires is evenmin over te slaan.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-11-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening